top of page

Professioneel Leiderschap

In 2010 startte ik zonder enige managementervaring aan een avontuur als leidinggevende. Het eerste jaar was ik vooral bezig een “goede” leidinggevende te zijn op basis van wat ik leerde in trainee programma’s en las in managementboeken. Achteraf gezien verloor ik vooral in die eerste periode mezelf soms uit het oog; de persoon die ik ben, met al mijn goede en minder goede eigenschappen. Op het moment dat ik dat ging beseffen ben ik meer vanuit mijn kracht gaan denken en doen. Wie ben ik? Waar sta ik voor? Waar ben ik goed in en hoe ga ik deze eigenschappen inzetten om een goede leider te zijn? Tijdens dit proces ontkom je er niet aan om ook te stretchen op de eigenschappen die je van nature wat minder bezit, maar die wel verdraaid handig zijn in een managementfunctie. Dit alles vergt veel vallen en weer opstaan.

“Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de gehele trap te zien om de eerste stap te zetten”

Martin Luther King

"Wees niet bang om een grote stap te zetten als dat nodig is. Je kunt een kloof ook niet met twee kleine stapjes overbruggen"

David L. George

Leiderschap versus management

Leiderschap en management worden vaak onterecht als synoniem gebruikt. Management is vooral zorgen dat de dingen goed gebeuren, leiderschap gaat juist over de goede dingen doen. Leiderschap vraagt enerzijds om het hebben van een visie en anderzijds het lef dat nodig is om deze uit te dragen, ook als dat soms leidt tot weerstand. Modern en inclusief leiderschap vergt daarnaast het open blijven staan voor de visie van een ander en deze gebruiken om je eigen visie continu te verbeteren.

Leiderschapscoaching

Met de kennis van nu had ik in de periode als (beginnend) leidinggevende graag een coach gehad die me zou hebben geholpen de leider in mijzelf te vinden. Een leiderschapscoach kan met een frisse blik naar jou als leider kijken, je een spiegel voor houden of teruggeven wat je (non-verbale) communicatie met een ander doet. Juist iemand die niet uit je eigen werkomgeving komt en dus met een zekere afstand naar je vraagstukken en dilemma’s kan kijken.

bottom of page