top of page

Persoonlijk leiderschap

Het leven is kort. Te kort om het doen van dingen waar je gelukkig van wordt uit te stellen. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan en in werkelijkheid zullen we daar vaak nog de nodige hordes voor moeten nemen. We hebben de neiging om vooral dat laatste in de dagelijks hectiek van een veeleisende baan of een druk gezinsleven voor ons uit te schuiven. Persoonlijk leiderschap gaat over het nemen van de volle verantwoordelijkheid voor het maken van keuzes die jou dichter bij je doel en geluk brengen. En eigenlijk is dat vrij simpel, want het enige dat je daarvoor nodig hebt is focus en een beetje lef.

"Ik heb altijd iemand willen zijn. Een iets specifiekere wens was handiger geweest"

Lily Tomlin

"Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen"

Stephen Covey

Focus

Ondanks het feit dat advies en hulp vanuit je directe omgeving zeer waardevol kunnen zijn, is het belangrijker te vertrouwen op je eigen kompas. Waar sta je voor in het leven? Waar krijg je energie van? En waar ben je goed in? Hoe duidelijker je de antwoorden op deze vragen voor ogen hebt, hoe beter je de keuzes kunt maken die jou dichter bij je doel en geluk brengen. Een coach kan je helpen stil te staan bij deze vragen, je een spiegel voor houden of confronteren met de consequenties van de keuzes die je maakt. Juist iemand die niet uit je eigen (sociale) omgeving komt en met een zekere afstand naar jou, je vraagstukken en dilemma’s kan kijken.

Lef

Hoe je gelukkig wordt is helaas geen vak dat je leert op school, was het maar waar. De zoektocht naar datgene waar jij echt goed in bent, waar je plezier en voldoening uit haalt, vraagt om het tonen van lef. Lef om buiten de gebaande paden te treden, het lef om dingen te doen die anderen je af raden en het lef om je hierin kwetsbaar op te stellen. Ook gecoacht worden kan best spannend zijn en misschien ook kwetsbaar voelen op het moment dat je in het diepe springt. Maar bedenk goed dat het er niet toe doet hoe diep je onder water verdwijnt. Het gaat er om dat je in staat bent weer naar boven te zwemmen.

bottom of page